poslovna stavba ljubljana 2019

poslovna stavba ljubljana 2019

Projekt: 
2019
Velikost projekta: 
25000 m2
Naloga: 
Zasnovati novo poslovno stavbo v Ljubljani.
Rešitev: 

Oblikovalske prijeme in uporabo aktivnih/pasivnih stavbnih oblikovnih in strojnih sistemov, ki prispevajo k trajnosti stavbe, smo razvrstili po prioriteti z razmerjem med učinkovitostjo in potrebnim vložkom posamezne vrednote.

LOKACIJA

Kakšen poseg je trajnosten za okoliški prostor? Z arhitekturnim in urbanističnim posegom se do lokacije obnašamo odgovorno ter zagotavljamo trajnost naših sprememb, če pametno izrabimo lokacijske pogoje. Pomembna je usmeritev objekta glede na smeri neba in oblikovanje stavbnega volumna glede na prostorske danosti - v našem primeru je to odnos med naravo (severno) in suburbanim okoljem (južno od gradbene parcele).

Južno od lokacije:Obstoječe grajeno tkivo v neposredni bližini - Tehnološki park Brdo nima posebnega karakterja oz. oblikovalske značilnosti, ne tvori prostorov srečevanj. Objekti so introvertirani, urbanistično pogojeni s prometno ureditvijo. Tako na predmetni lokaciji ni trga in ulic, dostop je prilagojen predvsem za avtomobilski promet in kolesarje.

Severno od lokacije:
Tudi kot del obravnavanega območja se severno od objekta nahajajo kmetijske površine, preko katerih se nam odpira pogled na Rožnik in Alpe v ozadju. Prepoznana je potreba po navezavi obravnavane lokacije na Pot spominov in tovarištva (PST) ter območjem obstoječih in predvidenih fakultet.

Izhodišče/sinteza:
Predmetni objekt na južni strani povsem zapremo in s tem ustvarimo razmejitev med naravnim in suburbanim. Južna fasada z izjemo vhodov nima odprtin, v svoji podobi se kot senzacija odziva na željo naročnika tako v oblikovni kot energetski vlogi ter ustvarja prepoznaven karakter lokacije Tehnološkega parka, ki s to potezo šele zares postane "tehnološki".

Objekt na S strani odpiramo v največji meri in s tem zagotovimo konsistentno delovno naravno svetlobo za zaposlene, prav tako jih s tem povezujemo z naravo. Ustvarimo krožne sprehajalne poti, ki skozi stavbo povezujejo že obstoječe rekreacijske poti in območje fakultet. Tako za zaposleni kot obiskovalci s tem poudarimo stik z naravo in jih programsko zadržujemo na bivalno bolj kakovostni strani objekta.