Sporočilo o napaki

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 579 of /home/artdav01/domains/atelje-s.si/public_html/includes/menu.inc).

Dom starejših občanov Regentova 2018

Dom starejših občanov Regentova 2018

Investitor: 
Dom upokojencev center Ljubljana
Projekt: 
2018
Velikost projekta: 
4800 m2
Naloga: 
Osnovni cilj natečajne rešitve je zasnovati dom za bivanje, ki v eni enoti učinkovito povezuje tri različne programske sklope (demenca, klasični dom in oskrbovana stanovanja) ter spremljajoči program. Pri tem pa je zagotovljeno ustrezno ločevanje programov med sabo (demenca – preostali program, oskrbovana stanovanja – preostali program) in prepletanje le teh v skupnih prostorih (avla, atrij).
Rešitev: 

Osnovno izhodišče, ki je bistveno vplivalo na dispozicijo in obliko objekta je sam genius loci, oblika zemljišča in zahtevani odmiki od sosednjih parcel. Daljša smer podolgovato determiniranega objekta poteka v smeri severozahod-jugovzhod vzporedno z Regentovo cesto katera enoznačno določa orientacijo Doma za bivanje na Regentovi v Ljubljani in ustvarja sinhronost med cesto in obstoječo linijsko pozidavo v nadaljevanju ceste. Ta statični princip linijske zasnove spodnjega dela polovice v zgornjem delu dinamično uravnotežimo z umikanjem zadnjih dveh etaž proti severu s stopničasto zasnovo in s tem ustvarjamo funkcionalno in ambientalno  komunikacijo s širšim prostorom. Organske linije atrija v pritličju celotno ostro linijo objekta omilijo in daje pospešeno pretočno in hkrati mehča sinhrono postavitev objekta. Zasnova fasade ustvarja sinhronost med notranjo zasnovo ter plaščem objekta. Fasada je zasnovana umirjeno v svetlih barvah fasadnih panelov s ponavljajočim ritmom, poudarki harmoničnosti pa ustvarjajo posamični poudarki panelov perforirane pločevine v zemeljski oker barvi.